Raymarine Ambassador Juho Karhun terveiset suoraan Svalbardista!

Raymarine Ambassador Juho Karhun terveiset suoraan Svalbardista!

Monday, July 1, 2019


Raymarine Ambassador Juho Karhu

Hei vaan 1500 kilometriä napapiirin yläpuolelta! Vietimme s/y Sylvian kanssa juuri pikaisen huoltotauon Longyearbyenissä, ja jatkamme nyt matkaa Hornsundiin, joka on Huippuvuorten länsirannikon syrjäisimpiä vuonoja. Nämä kuvat lähetän nyt ennen kuin vene lipuu mobiiliverkon ulottumattomiin seuraavan tunnin tai parin sisällä. Viimeiset pari viikkoa olemme seikkailleet ympäri Huippuvuorten länsirannikkoa ja päässeet purjehtimaan, laskemaan ja leijalautailemaan aivan uskomattomissa paikoissa! Kuten kuvista näkyy niin lunta ja jäätä on riittänyt vielä juhannuksen ylikin aika reilusti ja Huippuvuorten luoteiskulma jäi tällä kertaa käymättä - ajojää blokkasi sen pienempien aluksien (varsinkin lasikuituisten) ulottumattomiin.

Raymarine Ambassador Juho Karhu

Tällä reissulle keräsimme vapaaehtoisina luminäytteitä pysyvien orgaanisten ympäristömyrkkyjen tutkimukseen. "Sval-POPs" -projekti, johon osallistuimme yhteistyössä Gdanskin teknillisen yliopston kanssa, keskittyy myrkkyjen leviämiseen Svalbardin lumessa. Nämä myrkyt ovat ihmisperäisiä yhdisteitä (kemikaaleja, liuottimia, tuholaismyrkkyjä jne.), jotka päätyvät arktisille alueille ja aiheuttavat täällä jo aikamoista tuhoa. Myrkkyjen tuloreittejä tutkitaan ja yksi niistä voi olla lumisateet, josta kuitenkin tähän mennessä on vähän tietoa. Purjeveneen ja suksien kautta pääsimme keräämään näytteitä sellaisista paikoista, mihin tutkijoilla ei normaalisti ole pääsyä.

Raymarine Ambassador Juho Karhu

Myrkkyjä kerääntyy eniten ravintoketjun huipulla oleviin eläimiin ja jääkarhut ovat tässäkin hyvä esimerkki, karhuäitien maito voi sisältää niin paljon myrkkyjä, että se myrkyttää pennut. Suomalaisille tutumpi teema on varmasti paljon puheena ollut ympäristömyrkkyjen kerääntyminen Itämeren kaloihin, mistä voidaankin vetää yhtäläisyyksiä myös Huippuvuorten tilanteeseen.

Raymarine Ambassador Juho Karhu

S/y Sylvia on tälle matkalle varustettu täydellä mutta kompaktilla pakkauksella Raymarinen elektroniikkaa. Veneessä on Evolution-sarjan autopilotti, Axiom-näyttö, Ray700 VHF+AIS ja Quantum-tutka. Kaikki mitä näissä vaativissa oloissa tarvitaan, eikä mitään liikaa. Lisätietoa varustesetistä voit lukea tästä aiemmasta blogipostauksesta ja Juhon seikkailuja voi seurata Instagramissa @alluringarctic tai Facebookissa facebook.com/alluringarctic

Raymarine Ambassador Juho Karhu

COMMENT