Raymarine Ambassador Juho Karhu matkalla Huippuvuorille!

Raymarine Ambassador Juho Karhu matkalla Huippuvuorille!

Tuesday, April 30, 2019


1

Juho on asunut veneessään s/y Sylviassa koko talven napapiirin yläpuolella Pohjois-Norjassa. Purjehtimisen lisäksi herra keskittyy myös vapaalaskuun. Seuraavaksi suunta on Huippuvuorille. Alla Juhon terveiset 70. leveysasteelta:

"S/y Sylvia on selvinnyt talven rasituksista hyvin, vaikka lumilapio ja -harja ovatkin tulleet nousseet eniten käytetyimmiksi välineiksi, kauaksi esimerkiksi vinssinkampien ohi! Keulapurjeen rullalaitteen totesin jäisissä olosuhteissa sen verran jumittavaksi, että se meni vaihtoon. Raymarinen elektroniikalle ei sen sijaan asennuksen jälkeen ole tarvinnut tehdä mitään, vaikka yksi talvimyrskyistä veikin pedestaalin suojan mennessään, jonka jälkeen näytöt ovat olleet ilman suojaa.

2

Norjan pohjoisrannikon suhteellinen tuulisuus talvikuukausina oli periaatteessa etukäteen tiedossa, mutta se pääsi silti yllättämään. Myrsky- ja kovan tuulen varoitusta päivä ja viikko toisensa perään. Se rajoitti hieman harrastusmahdollisuuksia, sillä venettä on tuollaisissa olosuhteissa vaikea ankkuroida sopivien laskujen ja vuorten lähelle. Nyt säät alkavat olla leppoisammat ja laskuolosuhteetkin siten melko kohdillaan. Päivät pitenevät hurjaa vauhtia ja yötön yö alkaa jo viiden viikon päästä!

 

3 Tulossa takaisin

Tulossa takaisin kotiin pitkän laskupäivän jälkeen

Noin kuukauden päästä Sylvian kyytiin tulee hieman lisämiehistöä ja alamme kyttäämään sääikkunaa Barentsinmeren ylitykseen Huippuvuorille. Säiden lisäksi jännittämistä riittää erityisesti jäätilanteessa, jota voi seurata norjalaisten melko kattavista jääkartoista. Suuntamme on Huippuvuorten länsirannikolle, jonka Golfvirta pitää suhteellisen sulana. Virtausten ja tuulten mukana ajojää voi kuitenkin kiertää Huippuvuorten eteläkärjen aika yllättäenkin ja tukkia samalla myös länsirannikon vuonot, mikä tietäisi peruslasikuitupaatille suuria ongelmia.

4 40 cm lunta  

40 cm lunta yhden yön aikana!

Kipaisin Vene Båt -messuilla Raymarinen osastolla puhumassa lifestyle-höpinän lisäksi myös s/y Sylvian teknisestä varustelusta. Minulta kysyttiin aika paljon veneen elektroniikan varustelusta Huippuvuorille. Se tietysti poikkeaa vaatimuksiltaan aika paljon Norjan rannikkopurjehduksesta. S/y Sylviaa olen yrittänyt varustella "mahdollisimman vähän", enkä nyt ala käymään tässä kaikkea tässä käymään läpi, mutta tässä joitain poimintoja omista ratkaisuistani:

- Kartoissa olen siirtynyt digiaikaan, paperikarttoja en näillä näkymin aio hankkia. Sekä topo- että merikartat ovat vain digitaalisina. Merikartat on plotterin lisäksi kännykässä, läppärillä ja halpistabletilla. 9 tuuman Axiom-plotterin näyttö on sen verran kätevä käyttää että sillä voi tehdä myös reittisuunnittelua. Näissä kaikissa on käytössä on Navionicsin kartat, kännykässä myös Seapilot. Huonosti kartoitetuilla seuduilla (ja muutenkin) on mun mielestä hyvä pitää mukana kahdesta eri lähteestä tulevaa karttatietoa.

5 Pienoisella lumipeitteellä

Pienoisella lumipeitteellä en ole havainnut olevan vaikutusta tutkan toimintaan...

- Tutkan hankkimista mietin pitkään, sillä se on kohtuullisen iso investointi. Mutta olen sen todennut oleelliseksi välineeksi täysin tuntemattomissa uusissa paikoissa. Sumun lisäksi jo aika harmittomat lumipyryt voivat vetää näkyvyyden todella huonoksi, tätä en aiemmin oikeastaan osannutkaan ajatella, mutta se on jo nyt ehditty todeta pariin kertaan todeksi. Huippuvuorilla jäiden havaitseminen tutkalla voi olla myös mahdollista.  Quantumin käyttö ja kuvan tulkinta on ollut täysin noviisillekin helppoa, automaattiasetukset vain päälle ja kaikki toimii.

6 360 astetta kääntyvältä

360 astetta kääntyvältä Axiom-näytöltä ohjataan kaikkea elektroniikkaa, myös autopilottia ja tutkaa.

- Jos jotain on jäänyt puuttumaan niin se on ehkä kalakaiku! Kalastuskauden pitäisi nimittäin olla parhaimmillaan, mutta kalaonni on ollut sen verran huonoa, että välineiden piikkiinhän se on laitettava. Sylviaa ei ole kuitenkaan tarkoitus nostaa vedestä ennen ensi syksyä, joten uuden läpiviennin asentaminen jää myöhäisemmäksi, ja joudumme turvautumaan vanhakantaisiin menetelmiin (taitoon?).

Pysykää kuulolla, seuraavalla kerralla kirjoitankin jo Huippuvuorten kokemuksista!"

Juhon matkaa voit seurata livenä myös hänen Facebook-sivuiltaan ( http://www.facebook.com/alluringarctic) tai Instagramistaan @alluringarctic.

COMMENT