Raymarine tuo Hydro-Balance™ -teknologian Evolution™-autopilotteihin

Raymarine tuo Hydro-Balance™ -teknologian Evolution™-autopilotteihin

Thursday, March 3, 2016


Uusi adaptiivinen Evolution™-autopilottiteknologia tuo ylivertaisen autopilottisuorituskyvyn nyt myös ilman peräsinanturia oleviin hydraulisiin ulkolaitasovelluksiin.

February 2014

Raymarine on nyt lisännyt uuden Hydro-Balance™-teknologian useita palkintoja saaneisiin Evolution™-autopilottituotteisiin. Tämä uusi teknologia (patentti haettu) nostaa autopilottien ohjaustoimintoihin liittyvän suorituskyvyn kokonaan uudelle tasolle nyt myös hydraulisilla ohjausjärjestelmillä varustetuissa veneissä. Erityisesti ilman peräsinanturia oleviin hydraulisiin ohjausjärjestelmiin suunniteltu Hydro-Balance™ on erityisen tehokas ratkaisu ulkolaitamoottorilla varustetuissa veneissä.

Evolution™ Hydro-Balance™ -teknologia adaptoituu veneesi ohjausjärjestelmän ominaisuuksiin

Evolution-autopilotteihin sisällytetty uusi Hydro-Balance™-teknologia kompensoi aktiivisesti hydraulisten järjestelmien elastisuuden, jota aiheuttavat ohjausjärjestelmässä olevat ilmakuplat sekä letkuissa ja putkissa olevan jouston sekä muuttuvien venttiiliominaisuuksien aiheuttamat muutokset. Elastisuus on muuttuja, joka voi aiheuttaa autopilotin suorituskyvyn heikkenemistä ajan kuluessa. Kokeneet veneilijät tuntevat ja kompensoivat järjestelmässä ilmenevät muutokset vaistonvaraisesti käsiohjauksessa mutta autopilotin tulee oppia kuinka tunnistaa ja kompensoida muutokset autopilotin ollessa aktiivisessa tilassa. Aiemmin perinteiset ilman peräsinanturia olevat autopilotit eivät ole pystyneet tunnistamaan näitä muutoksia.

Veneen ollessa ilman mainitun tyyppistä kompensointia olevan autopilottijärjestelmän ohjauksessa liiallinen ohjausjärjestelmän elastisuus näkyy peräsimen värinässä autopilotin hakiessa oikeaa asentoa sekä oskillaatioina. Veneen kulkusuunta saattaa vaihdella parin asteen verran edestakaisin tai ulkolaitamoottorit saattavat kääntyä edestakaisin autopilotin pyrkiessä pitämään veneen kurssissa. Autopilotin ollessa mainitun tyyppisessä tilassa autopilotti kääntää perämoottoreita edestakaisin muutaman asteen verran ja yrittää tunnistaa miksi aluksen ohjaussuunta ei asetu oikeaksi. Usein on jopa niin, että tilanteeseen ei löydy korjausta, koska perinteiset autopilottijärjestelmät eivät ole varustettuja tarkkuusluokan ohjaussuunta-anturilla tai sisäänrakennetulla älyanturilla hydraulisen järjestelmän elastisuuden kompensoimiseksi.

Raymarinen Hydro-Balance™-teknologialla varustetut Evolution™-autopilotit kompensoivat järjestelmän elastisuudesta aiheutuvia muutoksia ja estävät siten ohjauksessa muutoin ilmenevän oskillaation. Uuden teknologian myötä autopilotin ohjauksessa saavutetaan tarkka kurssissa pysyminen ja samalla vältytään peräsimen edestakaisin liikkumiselta.

Hydro-Balance™-teknologia

Toinen yleinen ongelma tehokkaisiin ulkolaitamoottoreihin liittyen juontuu epäsymmetrisestä ohjausväännöstä ("prop walk"). Käytännössä pyörivät potkurit aiheuttavat myös vähäisen sivuttaisvoiman joka muistuttaa auton renkaiden tarttumista tiehen. Eteen- tai taaksepäin suuntautuvan voiman lisäksi potkurit aiheuttavat sivuttaisvoiman, joka pyrkii työntämään venettä pois kurssista styyrpuuriin tai paapuuriin (potkurien pyörimissuunnasta riippuen). Epäsymmetrinen vääntö aiheuttaa tilanteen, jossa vene kääntyy toiseen suuntaan tiukemmin kuin toiseen. Matalissa nopeuksissa autopilotilla ajettaessa epäsymmetrisyys saattaa vaikuttaa uistimien ja syöttien luonnollisiin liikkeisiin uisteluvedossa. Nopeassa kiihdytyksessä epäsymmetrisyys saattaa aiheuttaa veneen ohjaussuunnan siirtymisen sivuun vaikka ruori olisi suorassa. Hydro-Balance™-teknologia tunnistaa epäsymmetrisyyden ja opettaa Evolution™-autopilottia eliminoimaan väännön älykkäiden adaptiivisten algoritmien avulla. Lopputuloksena saadaan viivasuora ohjaussuunnassa pysyminen kaikissa nopeuksissa.

Raymarinen Hydro-Balance™-teknologialla varustetut Evolution™-autopilottijärjestelmät tulevat markkinoille keväällä 2014. Ja mikä parasta, Hydro-Balance™-teknologian lisääminen olemassa oleviin Evolution™-autopilottijärjestelmiin on helppoa yksinkertaisen ohjelmistopäivityksen avulla. Tarkista uusimmat tiedot Evolution™-autopiloteista Raymarinen Internet-sivuilta osoitteesta www.raymarine.fi/evolution tai ota yhteys paikalliseen Raymarine-jälleenmyyjään.


FLIR Systems

FLIR Systems, Inc. on alansa johtava yritys, joka suunnittelee, valmistaa ja markkinoi sensorijärjestelmiä, jotka lisäävät havaintokykyä ja tietoisuutta. FLIR-yhtiön kehittyneitä järjestelmiä ja komponentteja käytetään laajalti seuraavilla aloilla ja käyttötarkoituksiin: lämpökuvaus, tilannehavainnointi ja turvasovellukset ilma- ja maavalvonta mukaan lukien, olosuhdevalvonta, navigointi, vapaa-aika, tutkimus ja kehitys, tuotannonvalvonta, etsintä- ja pelastustoimi, huumevalvonta, kuljetusten turvallisuus, raja- ja merivalvonta, ympäristönvalvonta sekä kemiallisten, biologisten ja radioaktiivisten aineiden, ydinmateriaalien ja räjähteiden (CBRNE) aiheuttamien uhkien havaitseminen. Lisätietoja löydät FLIR-yrityksen verkkosivuilta www.flir.eu

Raymarine

Laivaelektroniikan johtava yritys Raymarine kehittää ja valmistaa kattavimman valikoiman vapaa-ajan veneilyyn sekä pienehköille kauppa-aluksille tarkoitettuja elektroniikkalaitteita. Huippuluokan suorituskykyä ja helppokäyttöisyyttä silmällä pitäen suunnitellut, palkitut tuotteet ovat saatavilla maailmanlaajuisen jälleenmyyjä- ja jakelijaverkoston kautta.

Raymarinen tuotevalikoimiin kuuluvat tutkat, autopilotit, GPS, laitteet, kalatutkat, viestintävälineet ja integroidut järjestelmät. Iso-Britannian Farehamissa pääpaikkaansa pitävä Raymarine kuuluu maailman johtavaan lämpökuvausalan yhtiöön FLIR Systemsiin. Jos haluat lisätietoja Raymarinesta, mene osoitteeseen www.raymarine.fi

For further information contact Haley Ellison – FLIR Systems Tel: +1 503/919-0696 or Email: haley.ellison@flir.com. For high resolution images please go to www.raymarine.fi/media

COMMENT