4 tärkeintä aluksen laitetarkistusta ennen veneilykauden alkua

4 tärkeintä aluksen laitetarkistusta ennen veneilykauden alkua

Friday, April 29, 2016


Raymarine Pro -lähettiläs Alan Watson jakaa kauden alun tarkistuslistansa, jotta liikkumisesi vesillä on turvallista.

Huhtikuu 2016  

Veneilykauden alku on sopiva hetki perehtyä jälleen navigointilaitteistoosi ja varmistaa, että kaikki on kohdallaan niin, että veneilykaudesta tulee turvallinen.

Alan Watson on tunnustettu navigointialan asiantuntija, jonka asiakaskuntaan kuuluu niin viikonloppuveneilijöitä kuin merenkulun ammattilaisia. Hän kertoo tärkeimmät vinkkinsä siihen, miten varmistat, että veneesi merielektroniikka on kunnossa koko alkavan merenkulkukauden ajan.


✔ 1. Monitoiminäyttö

Monitoiminäytöt ovat mullistaneet navigoinnin vesillä. Nämä älykkäät ja intuitiiviset näytöt tuovat veneilijöille lisää mahdollisuuksia. Merenkulkijalla on kaikki tieto sormenpäissään, minkä ansiosta säästyy aikaa ja vaivaa. Tämä tuo lisäarvoa mille tahansa alukselle. Pinttyneimmätkin paperisten merikorttien kannattajat huomaavat monitoiminäyttöjen hyödyn merenkululle. Monitoiminäyttöjen käytön helppous tuo mukanaan alukselle ajan ja vaivan säästöä sekä parantuneen turvallisuuden. Kun käytät monitoiminäyttösi tarjoamia mahdollisuuksia, vesilläolo on entistä antoisampaa.

Laitetarkistukset ennen veneilykauden alkua | Raymarine by FLIRMonitoiminäytön asetusten tarkistaminen  

"Viikonloput ennen ensimmäistä venematkaa ovat paras hetki leikkiä monitoiminäytön toiminnoilla ja varmistaa, että tärkeimmät asetukset ovat kohdallaan."  

Ensimmäiseksi tarkistan, että karttani ovat ajan tasalla, sitten käynnistän järjestelmän ja varmistan, että GPS-signaali on hyvä. Silloin on ratkaistu ensimmäinen tärkeä kysymys "missä olen?" Seuraava kysymys on syvyys, joten tarkista, että kaikuluotain tai kalakaiku antaa järkevän lukeman. Tarkista sitten, että matalan veden hälytysrajat on asetettu haluamallasi tavalla. Kun tiedän sijaintini sekä sen, että vesialue on turvallinen, seuraavaksi tarkistan, että voin nähdä AIS-kohteet karttaplotterilla. Jos käytössäsi on B-luokan lähettävä AIS, tarkista myös sen virheetön toiminta.

Ellet ole päivittänyt järjestelmää vuoden 2015 jälkeen, sinulta saattavat puuttua uusimmat ominaisuudet, toiminnot ja vikakorjaukset. Uusimmat ohjelmistot löydät Raymarine.com-sivuston ohjelmistopäivityssivulta.


Autopilotin ohjaussuunnan tarkistus | Raymarine by FLIROhjaussuunnan tarkistus autopilotissa  

✔ 2. Autopilotti

Jos alukseesi on asennettu autopilotti, karttaplotteri käyttää sen ohjaussuunta-anturia ohjaussuunnan määrittämiseen. Käynnistä karttaplotterin ohjaussuuntavektori (aikaisemmin punainen, mutta nykyään violetti) ja varmista, että se osoittaa oikeaan suuntaan. Jos se osoittaa väärin, on mahdollista että anturin viereen on jäänyt työkalupakki. Ihannetapauksessa ohjaussuunta asetetaan poissa laiturista. Vanhempia autopilotteja tulisi kalibroida säännöllisesti erantokäyrän päivittämiseksi, uudemmat autopilotit suorittavat sen automaattisesti taustalla.


✔ 3. Tutka

Seuraavaksi pitää tarkistaa tutka. Se onnistuu parhaiten poissa laiturista. Tarkista, että näytöllä näkyy kohteita ja kun tutkan suunta on asetettu ohjaussuuntaan (tässä testissä käytän yleensä kurssin suuntaa), suuntaa aluksesi kohti pientä kohdetta ja varmista, että se näkyy ohjaussuunnassa. Kun tämä on tehty, siirry karttanäyttöön ja ota tutkan päällekkäiskuva käyttöön. Varmista, että maakaiut ovat tarkasti kohdallaan kartan maa-alueiden päällä. Jos ne eivät ole kohdallaan, autopilotin ohjaussuuntatiedot pitää kalibroida.

Tutkan tarkistus | Raymarine by FLIRTutkan päällekkäiskuva kartan päällä  

VHF:n tarkistus | Raymarine by FLIRVHF-radiolähetyksen tarkistus  

✔ 4. VHF

Lopuksi älä unohda VHF-laitetta. Yleinen vika on antennikaapeliin päässyt vesi, joka ei vaikuta vastaanottoon, mutta lyhentää lähetyskantavuuden miltei olemattomiin. Koesoitto kaukaiselle vastaanottajalle (ei 100 metrin päässä olevaan venesatamaan) varmistaa järjestelmän toimivuuden.


Alan on tehnyt yhteistyötä Raymarinen kanssa vuosia ja järjestää Raymarinen navigointi- ja tutkakursseja – katso lisätietoja verkko-osoitteesta www.raymarine.co.uk/training

Katso lisätietoja tässä esitetyistä laitteista: Monitoiminäytöt | Autopilotit | Tutka | VHF

Alan Watson, Raymarine Pro -lähettiläs | Raymarine by FLIR  

COMMENT