Raymarine suihkuttaa kylmiä tosiasioita

Tuesday, December 6, 2019

Raymarinen Environmental Test Centre -laitoksessa arvioidaan yrityksen tuotevalikoiman laatu ja toiminta poikkeuksellisen perusteellisesti - alkaen lämpökammiosta ja märkähuoneesta.

Toiminta aluksilla äärimmäisissä meriolosuhteissa voi olla hyytävää puuhaa. Raymarine Ambassador Juho Karhulla on omakätistä kokemusta tästä totuudesta, sillä vuonna 2019 hän purjehti vuoden 1980 Beneteau Idylle -vakioveneellä Suomesta Huippuvuorten arktiseen saaristoon. Niin paljon kuin Juho lunta ja jäätä rakastaakin, hänen piti olla varma, että veneen laitteet pärjäävät näissä olosuhteissa. Hän valitsikin Raymarinen auttamaan navigoinnissa Barentsinmeren jäisillä vesillä.

Raymarine - Test Centre

Napa-aluiden vesillä purjehtivat voivat kohdata valtavaa merenkäyntiä, ja kesän lämpötilat ovat tyypillisesti noin -10 °C laskien talvella lämpötilaan -30 °C tai vieläkin alemmas. Oikeiden laitteiden valitsemisessa on kyse selviytymisestä. Näissä oloissa suojaamaton iho jäätyy alle viidessä minuutissa.

Jos ankara ympäristö vaikuttaa näin purjehtijoihin, kuvittele, mitä se voi tehdä heidän veneilleen. Merenkulkijoiden on pystyttävä luottamaan ehdottomasti laitteisiinsa siitä riippumatta, mille luonto, kohtalo ja olosuhteet ne altistaa. Tämän takia Raymarine käsittelee kaikkia tuotteitaan kovalla kädellä hämmästyttävässä Farehamin Environmental Test Centre -laitoksessaan.

Merenkulun radio- ja navigointijärjestelmien IEC 60945 -standardin edellyttämien vaatimusten varmistamiseksi ja ylittämiseksi laitoksessa ei jätetä pienintäkään yksityiskohtaa huomiotta. Testattaviin seikkoihin sisältyvät virransyötön vaihtelut, äärimmäiset lämpötila- ja kosteusolot, auringonsäteily, suolaroiskeet ja sumu, vesitiiviys, värinät ja kovakourainen käsittely kuljetuksen aikana.

Raymarine - Test Centre Raymarine - Test Centre

On silmiä avaavaa päästä näkemään, miten tällaisia testejä tehdään. Tutustuminen laitokseen alkaa lämpökammioista, joissa tuotteita testataan yhä uudelleen ja upotetaan veteen yön ajaksi. Täällä varmistetaan, että tuotteet käynnistyvät, käynnistyvät uudelleen ja toimivat oikein todella laajalla lämpötila-alueella, -25 °C...+55 °C. Niiden on myös siedettävä säilytystä lämpötila-alueella -30 °C...+70 °C.

Raymarine - Test Centre

Ympäristön melu nousee selvästi siirtyessämme märkähuoneeseen, jonka nimikin kertoo, mistä on kysymys: täällä testataan vedenkestävyyttä. Seinien varoituskilvissä kehotetaan käyttämään kuulosuojaimia IPX6-testien suorittamisen aikana. Tuotteet täyttävät tämän suojausluokan vaatimukset, jos ne selviytyvät vaativista testeistä, joiden tarkoituksena on arvioida tuotteen veden- ja/tai pölynkestävyys. Yhdessä tällaisessa testissä tuotteita ruiskutetaan tauotta vähintään 30 minuutin ajan paloletkulla, joka sylkee vähintään sata litraa vettä minuutissa. Ja laitteiden pitää toimia testin aikana ja sen jälkeen.

Teollisuusstandardi edellyttää tuotteiden pitämistä kosteassa ja tihkuisessa ympäristössä puolen tunnin ajan, mutta Raymarine jättää ne kosteuteen koko päivän ajaksi jäljitelläkseen tosimaailman rasituksia. Testaajat avaavat tuotteet ja varmistavat, että sisälle ei ole päässyt vettä: vesitippa säännöllisin välein läpi tuotteen koko käyttöiän merkitsee tulvaa laitteen sisällä.

Maallikko voi tässä vaiheessa yllättyä kuullessaan, että vesitiiviystestaus on vasta alkua, kuten sarjan seuraavassa blogikirjoituksessa paljastetaan...