Melkoista tärinää...

Tuesday, December 10, 2019

Kierroksemme Raymarinen Environmental Test Centre -laitoksessa jatkuu vierailuilla suolasumuhuoneeseen, kuumahuoneeseen ja ravisteluhuoneeseen, joista viimeksi mainitussa tuotteet altistetaan isku- ja tärinätestiin.

Tärinä on sekä elektroniikkaa että mekaanisia rakenteita vaaniva vihollinen. Jatkuva tärinä vaihtelevalla taajuudella voi löystyttää kiinnitystarvikkeita, aiheuttaa johtimien väsymistä ja vaurioittaa juotoksia, mikä johtaa laitteen vikaantumiseen. NASAn James Webb -avaruusteleskooppi, joka piti alun perin laukaista vuonna 2011, on yhä maassa, koska se ei ole läpäissyt tärinä- ja äänitestejä.

On siis luonnollista, että tärinätestaus sisältyy Raymarinen Environmental Test Centre -laitoksen haastavaan testiohjelmaan. Tyypillisesti Raymarinen lähestymistapa kuitenkin ylittää reilusti IEC 60945 -standardin testien olosuhteet. Osuvasti nimetyssä ravisteluhuoneessa pysty- ja vaakasuuntaiset ravistimet suorittavat puolisiniaalto- ja viivetestejä kohdistaen laitteisiin harmonista värähtelyä laajalla taajuusalueella. Jos testissä havaitaan resonanssia, testihenkilöstö jatkaa koetta tällä taajuudella kahden tunnin ajan mahdollisten väsymisvaurioiden tunnistamiseksi.

Raymarine - Test Centre

Standardin mukaisen kokeen taajuusalue on 5-100 Hz, mutta Raymarine jatkaa 600 hertsiin saakka. Lisäksi suoritetaan asiakkaiden veneistä saatua todellista tärinädataa hyödyntämällä luotuja isku- ja satunnaistärinätestejä.

Kun tuotteet noudetaan ravisteluhuoneesta, niitä on moukaroitu jo aika lailla. Alkaen lämpökammioista ja märkähuoneesta testiohjelmaan kuuluuveden jatkuvaa ruiskutusta suurella paineella ja tuotteiden pitämistä kosteassa ja tihkuisessa ympäristössä koko päivän ajan. Vesitiiviystestit ovat kuitenkin vasta alkamassa.

Seuraavaksi suolasumuhuoneessa tuotteet altistetaan suolaroiskeille kahden tunnin ajaksi. Sitten ne jätetään seitsemäksi päiväksi lämpimään ja kosteaan ympäristöön, ja tämä toimenpide toistetaan neljä kertaa. Testin kesto on näin ollen 28 päivää. Tämä käsittely kruunataan toisella 28 päivän testillä lämpimässä, kosteassa ja suolaisessa ympäristössä erilaisen vikaantumismekanismien arvioimiseksi. Ensimmäisen testin aikana suolaa ja vettä voi päästä pinnoitteiden sisään ja muodostaa niissä kuplimista ja värimuutoksia. Toisessa testissä sen sijaan tutkitaan muovin halkeamista aiheuttavien suolakiteiden muodostumista.

...Eikä tässä vielä kaikki. Seuraavissa IPX7-testeissä määritetään tuotteiden kyky sietää upottamista määritettyyn syvyyteen määritetyn keston ajaksi. Upotussäiliöitä käytetään myös kaikuluotainantureiden testaamiseen niiden oman testiohjelman mukaisesti.

Ja sitten testilaitoksessa kirjaimellisesti lisätään lämpöä. Tuotteet viedään 55 °C:n lämpötilaan kuumahuoneeseen elinikätestausta varten, joten niitä voidaan pitää siellä kuukausien ajan! Infrapunatestissä simuloidaan keskipäivän auringonpaistetta. Tämän testin tarkoituksena on varmistaa, että näytöt eivät pimene eikä niissä esiinny auringonsäteilyn aiheuttamia vaurioita, esimerkiksi hehkujälkiä tai kalvon vääntymistä näyttöpaneelin sisässä.

Kaiken tämänkin jälkeen tuotteilla on vielä edessään pitkä tie, ennen kuin ne on testattu niin että Raymarine on tyytyväinen…