Raymarine Axiom tukee nyt Yamaha Command Link -integrointia

Kaikuluotain tempaa mukaansa myös pilkkijän!i

Monday, October 14, 2019


Teksti ja kuva Ville-Matti Blomqvist

Käyn talvisin paljon pilkillä ja viime vuosina on vakiovarusteista löytynyt myös pilkkikaiku.

Itse venekalastus perustuu kaikuluotaimen antamaan dataan varmasti 60% verran, koostuen jigikalastuksen eri muodoista, täsmä- ja heittojigauksesta. Siitä on helppo siirtyä talvikalastuskauden alkaessa jäälle ja ottaa luotain apuriksi.

VMB Ice Fishing

Raymarinen pilkkisetti on ollut itsellä käytössä nyt kolme talvea, aluksi tee-se-itse  anturilla ja sittemmin Raymarinen kaupallisella CPT-S pilkkianturilla höystettynä.  Laitteista jääkäyttöön sopii Dragonfly, jolle tuli reilu vuosi sitten oma ”jääanturi”.

Itselläni on käytössä Dragonfly 7Pro karttaplotteri/kaikuluotain. Venesesongin aikana karttaplotterille merkattuja ottipaikkoja voin jäällä käyskennellessäni hyödyntää ja suunnata kulun suoraan patille tai mihin vain merkkaamalleni spotille. Aika kätevää!

Dragonfly perheen laitteet ovat niittäneet luotettavan luotaimen mainetta jo useamman vuoden ja jäällä tämä sama on hyvin todettavissa. Ensimmäiset testit tein järvellä noin 11 m vedessä mormuskalla. Volframmi kikkula näkyi salakkaparven päällä 7:ssä metrissä vielä kirkkaasti ja en ollut uskoa miten hyvin se siitä syvyydestä vielä erottui. Tasuri ja pystypilkinässä viehe ajoittain ui niin sivulle, että ajautuu kaikukeilasta sivuun, mutta palaa kuitenkin nopeasti takaisin ”näkökenttään”. 

Tänä päivänä hyödynnän kaikua talvikalastuksessa joka reissulla ja olen ottanut sen aikaisessa vaiheessa myös asiakastapahtumiin mukaan. Käytin koemielessä kahta Dragonfly pilkkisettiä asiakasryhmälle ja päivän kuluessa kuuden hengen asiakasporukka viestitti selvästi, että näitä pitää olla lisää… 

Em. liittyen kaikuluotainteknologia on helppo siirtää aloittelevan pilkkijän harrastukseen mukaan. Hyvä ja nopeahko opastus riittää ja siitä saa tavallinenkin pilkkijä paljon hupia irti. Dragonfly toimii pääsääntöisesti Auto-asetuksilla todella hyvin ilman kummempia säätämisiä. Pilkkiessä käytetään kalakaikunäyttöä ja tässä tarpeen ja maun mukaan sitten vielä zoom- ja A-scope -toimintoja. Jälkimmäinen ihan ehdoton!  Pro- malleissa toki myös kartta kalapaikkoja haettaessa ja niille suunnistettaessa.

Pro-pilkkijät ja seikkailukalastajat käyttävät pilkkikaikua jo jokapäiväisesti ja itsekään en enää ilman sitä kalaan lähde.

Kokeneemmat pilkkimestarit aluksi hieman pistivät hanttiin, mutta kalakantojen harvetessa on kalaa yhä vaikeampi löytää. Tässä kaikuluotain on suureksi avuksi. 

Järviseikkailijalle Dragonfly pilkkisetti on todella sopiva paketti. Paketti ei paljoa paina ahkiossa ja kassin saa suljettua tiukkaan jos joutuu rymyämään metsän poikki salaiselle järvelle. Akku riittää kevyesti pitkänkin päivän ja on omassa kassissaan helppo kuljettaa jäällä, jopa toisessa kädessä. Ahkio ei siis ole pakollinen, mutta suuren hyödyn siitä kyllä saa.

Luotain antaa paljon nopeaa dataa tuntemattomasta järvestä. Reikiä jäähän ja anturia avantoon. Joskus kala on aivan kohdalla ja joskus se vaatii viehettä veteen kerätäkseen lähistöllä olevat kalat sen alle. Itse toimin usein niin, että lasken ”indikaattori” pilkin eli usein tasurin 2-3 metriä jääkannen alle. Muutama heilautus ja odotus, josko kalaa alkaisi muodostua jakkaran alle. Tiputus 1-2 metriä syvemmälle ja sama homma. Tämä silloin, jos kyseessä on arvioitu suurahvenvesistö. Usein kuhakin ilmestyy anturin alle  vaikka pohjaan on vielä matkaa 3-4 metriä syvyyden ollessa 9-10 metriä.

Särjen ja pienten ahvenien onginnassa pilkitään usein pohjasta tai sen välittömässä läheisyydessä. Särki voi olla joskus haasteellinen, mutta luotaimen toimittamalla datalla se on selätettävissä. Särki haluaa joinain päivinä mormuskan tai salakkakoukun aivan pohjan tuntumaan, joskus sen kanssa pitää nosto-väristys-nosto leikkiä pelata. Luotain kertoo selkokielellä mikä uitto ja millaiset nopeudet kala kulloinkin haluaa ja hyväksyy. Tämän voi todeta kalan liikkeistä suoraan kuvaruudulta. Jos nostaa vieheen nopeaan, seurauksena se että kala kaikkoaa koko ruudusta, on selvää että se ei sille sopinut ja on vaihdettava tekniikka rauhallisempaan suuntaan.

 

Välivesiparvien todentaminen on helppo Dragonflylla, ja kalojen kokokin tulee ajan mittaan helposti selville, kun uskoo vain omaan tekemiseen ja siihen mitä luotain kertoo.

Kalapaikka voi tuntua tyhjälle ja siinä on yksi tärkeimmistä asioista missä mennään vikaan. On kyseessä ruokakoon ahven tai kuha, voidaan helposti vaihtaa paikkaa  tiedostamatta mitä kairatun reiän alla oikeasti on. Luotain on raaka ja kertoo todellisen tilanteen. Usein saa lukea, miten värin tai vieheen koon muutettua on saalista alkanut tulla. Hyvin tavanomaista luotaimella pilkkijälle!

COMMENT